First Lego League – groep 8 van de Vlinderakker

Project
Het project is een onderzoek dat gedaan wordt naar een innovatieve oplossing voor een maatschappelijk probleem. Het maatschappelijk probleem van dit jaar stond dus ook in het thema van ‘Submerged’. Vanuit de Lego League zijn er twee onderzoeksvragen gecommuniceerd, waar de kinderen het onderzoek mee konden starten:
- Hoe kunnen we technologie inzetten om meer te leren over de oceanen en het leven er in?
- Hoe kunnen we de kennis over het onderwaterleven gebruiken om een betere omgeving in de oceanen te creëren?
De kinderen hebben vooronderzoek gedaan naar de oceaan en alles wat hierbij komt kijken. Welke problemen bevinden zich in de oceaan? En waar zouden we aandacht aan kunnen besteden? Na de inventarisatie bleek dat er in de oceaan een te grote hoeveelheid CO2 zit, die het oceaanleven beïnvloed. Zo kan koraal gaan verzuren en verbleken en hierdoor afsterven. Koraal is een belangrijk element, aangezien het dient als voedsel, schuilplaats en schoonmaakdienst in de oceaan. Wat kunnen we hieraan doen?
Coral Fish
De kinderen hebben een oplossing bedacht: de Coral Fish. Een robotvis die door de oceaan zwemt en met een filter de CO2 hoeveelheid in het water gaat omzetten naar zuurstof. Een soort omgekeerde Soda Stream. Op de vis zitten een aantal handige snufjes, die ook helpen bij andere zaken: een camera (zodat de beelden naar marine biologen kunnen), een GPS tracker (zodat we de vis niet kwijtraken), een lampje (het is heel donker onderin het water), een accu die zich oplaadt door middel van zonnepanelen. De vis zelf is gemaakt van parelmoer, wat een milieubestendig materiaal is, afkomstig uit de zee.
Na het bedenken van het plan, is er in TinkerCad (een 3d ontwerp programma) een prototype gemaakt. Hieronder staat daar een voorbeeld van.
Wat een innovatieve oplossing! De presentatie, het prototype en de robot zijn er klaar voor. Veel succes aan de kinderen van groep 8 bij de regionale finale op zaterdag 7 februari!