Een nieuw park Akkerstraat (cultuurpark De Schijf)

Het perceel wat jarenlang gebruikt werd voor de opslag van zand en puin door een plaatselijke ondernemer werd enkele jaren geleden door boomondernemers Ad en Hennie Vromans gekocht. Het doel is die hoek grond, jaren ongebruikt, weer een mooie bestemming te geven. Ad, een ondernemer met meer dan veertig jaar ervaring in de boomkwekerijen, vertelt enthousiast over zijn visie: “Het park moet een op zichzelf staand park worden, zonder commercieel doel, en voor iedereen en altijd toegankelijk. De bedoeling is dat een groep vrijwilligers dit park gaat beheren, dat kan bijvoorbeeld een stichting of een vereniging zijn met behulp van instellingen in en om de gemeente Hilvarenbeek.”
Startpunt en eindpunt wandeling
Biestenaar Chris van Eert, gepensioneerd docent Groene Ruimte met veel plantenkennis, is ook nauw betrokken bij het project. Hij benadrukt het belang van toegankelijkheid en gemeenschapsactiviteiten: “De uitgangspunten zijn mensen ontmoeten, eventueel workshops organiseren in de beoogde druivenkas of buiten op het terras. Verder kan dit ook in combinatie met de start van een wandeling in de Gooren of fietstocht in de mooie omgeving. Maar ook een picknick hier is mogelijk. De ingang komt aan de Bosscheweg, waar ook geparkeerd kan worden aan het park.” Ad voegt toe: “Met de gemeente Hilvarenbeek zijn we in gesprek. Zij zijn positief over ons initiatief, hoewel er nog onderhandeld moet worden over een aantal onderdelen in het plan zoals de druivenkas. De bedoeling is een recreatieplek te maken voor iedereen en wil genieten van een echt parkgevoel. Het is vrij toegankelijk en er zijn geen commerciële doelen gesteld of aanwezig. De tekening met de opzet en inrichting van het park is klaar en daarmee kunnen we straks zo aan de slag.”
Professionele beplanting met biodiversiteit
Het park zal mede door de kennis van Chris een professioneel beplantingsplan krijgen, met een grote variatie aan bomen, struiken, kruidenmengsels, grassen en bodembedekkers. Er zullen ook twee waterpartijen zijn. Dit alles zal bijdragen aan een park met grote biodiversiteit en een grote ecologische waarde. Chris voegt hieraan toe: “Het park wordt dus gecreëerd middels een professioneel plantenplan, waarin biodiversiteit, ecologie en sierwaarde zoveel mogelijk samengaan. Er komen geen vorstgevoelige planten, grotendeels inheems met een enkele exotische plant. Uiteraard komt er een insectenhotel te staan. Vele insecten kunnen gebruik kunnen maken van de voor hen juist gekozen beplanting. Het doel is ook om het onderhoud voor onze toekomstige vrijwilligers zoveel mogelijk te beperken door de juiste plantkeuze met minder onderhoud.”
Joost Frencken, gepensioneerd docent economie aan Avans Hogeschool en woonachtig in Hilvarenbeek, is ook lid van de projectgroep en gaat meewerken aan de totstandkoming van Cultuurpark De Schijf.
Groene vingers gevraagd
De gemeente Hilvarenbeek juicht het initiatief toe. Het project is ook al aangemeld bij een landelijk netwerk van parkeigenaren en -beheerders. Daarmee wordt gekeken naar hoe men de beste ervaringen kan gebruiken in Cultuurpark De Schijf. De financiën voor het project zijn al grotendeels geregeld. De planning is om deze zomer te beginnen met het grondwerk en in het najaar met het plantwerk. Het toekomstige park is te vinden op de landelijke kaart https://kaart.collectiefnatuurinclusief.nl/. Vrijwilligers, verenigingen en instellingen zijn van harte welkom om mee te komen helpen met de aanleg en het onderhoud. Het doel is om een blijvende, groene ruimte te creëren waar de gemeenschap samen kan komen en kan genieten van de natuur. Zodra er meer bekend is over dit mooie initiatief, zal dit verder via de lokale media gepubliceerd worden.