• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Werkgroep buitenkerststal

Geschreven door Theo de Graaf. Gepost in Hobby & vrije tijd.

De werkgroep Buitenkerststal bestaat uit: Jan Boers, Ton Pijnenburg, Karel Dieker, Toon van de Wouw en Tiny Vromans. Daarnaast verlenen een aantal inwoners op ad hoc basis ondersteunende werkzaamheden. Administratief coördinator en (financieel) contactpersoon is Theo de Graaf.

Historie

De werkgroep zorgt sinds 1993 jaarlijks voor de plaatsing van een buitenkerststal in ons dorp. Tot op heden stond die in de directe omgeving van de kerk van de H. Antonius van Padua, maar tegenwoordig heeft die een plekje gevonden bij Dorpsgebouw 't Gebint.

De kerststal werd gebouwd naar het model van een authentieke boerenschuur bij de afgebrande boerderij Akkerstraat 3. De stal werd met oude materialen gebouwd. De beelden (in eerste instantie Maria, Jozef en het kindje Jezus) werden gesneden door de Hongaarse kunstenaar Konstatin Ivanchev. Een jaar later kwam er een herder bij. Recent werd de buitenkerststal totaal gerestaureerd.

Realisatie en restauratie werden mogelijk gemaakt door eigen inbreng van arbeid, materialen en gelden, door de collecte via de bus in de stal en door het verwerven van gelden via de Rabobank en de afdelng Biest. Bouw en restauratie kwamen tot stand zonder bijdragen van de kerk.

Toekomst

Stal en beelden blijven eigendom van de werkgroep. Voor de toekomst wordt overwogen om onderdeel te gaan uitmaken van de Stichting Wel Gement.