• foto head5
 • foto head7
 • foto head8
 • foto head12
 • foto head2
 • foto head 13

Lezing “De oorsprong van De Biest” op 9 mei a.s.

Geschreven door Heemkundige Kring Hilvarenbeek.

Na de succesvolle voorjaarslezing van de Heemkundige Kring Hilvarenbeek - Diessen over het Wilhelminakanaal in Café Ome Toon, die door meer dan 100 personen werd bezocht, is het nu de beurt aan bestuurslid en dorpsgenoot Ed van Hees. Hij houdt op dinsdag 9 mei a.s. in Café "Ome Toon" een lezing over de oorsprong van De Biest, en de ontwikkeling tot in de 19e eeuw die heeft geleid tot het huidige dorp.

oude biestEd heeft op verzoek van de Stichting Wel Gement, het Belangenorgaan Biest-Houtakker en de Heemkundige Kring de afgelopen zes jaar de ontstaans-geschiedenis van het gehucht De Biest onderzocht, en in het bijzonder van de “oude biest”. Dat is de historische plek op de hoek van de Biestsestraat en de Akkerstraat waar het gehucht zijn naam aan ontleent.
Hiervoor zijn honderden schriftelijke bronnen, kaarten, registers etc. in het streekarchief, het archief van het hertogdom en van de Godshuizen in Den Bosch, de Koninklijke Bibliotheek en de Brabantia collectie van de KUB uitgeplozen. Daarbij is ook gekeken naar hoe het dorp zijn specifieke vorm heeft gekregen, en hoe de “Afdeling Biest” tot stand is gekomen.

De vorm van het dorp is oorspronkelijk sterk bepaald door het landschap met hoge en lage, droge en natte stukken, en door het wegennet door en rond het dorp. Bijna vergeten wegen zijn opnieuw in kaart gebracht. Eén hoek op de oorspronkelijke T-kruising Biestsestraat – Akkerstraat, met de voor Brabant kenmerkende driehoekige vorm, heeft daar een centrale plaats in gehad. In het onderzoeksrapport zijn de vorm en functies van deze hoek, die bekend was als “de oude biest”, gereconstrueerd.
De deelnemende partijen met inbegrip van de Afdeling Biest pleiten er bij de gemeente Hilvarenbeek en de provincie voor om deze unieke plek tot landschapsmonument te verklaren en de oorspronkelijke vorm die 50 jaar geleden vergraven is, te herstellen.
Voor heemkundigen is het onderzoeksrapport digitaal beschikbaar. Voor andere belangstellenden binnen en buiten Biest-Houtakker is er een gepopulariseerde versie beschikbaar. Deze kunnen aangevraagd worden per email bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De avond wordt georganiseerd door de Heemkundige Kring. De lezing begint om 20.00 uur en zal circa drie kwartier in beslag nemen, waarna er gelegenheid tot vragen en discussie is. De Heemkundige Kring biedt vanaf 19.30 uur koffie en thee aan, en de bezoekers kunnen na afloop op eigen kosten napraten. De toegang is gratis voor leden en niet-leden, met het vriendelijke verzoek uw deelname te melden op het hierboven vermelde email-adres, zodat we bij de inrichting van de zaal rekening kunnen houden met het verwachte aantal bezoekers.

Ome Toon flirt met Tante Stroom

Geschreven door beheerder café Ome Toon.

'Schat, hoe staat het met…?  'Ja, ja, ik weet het. Moeten we een keer iets mee gaan doen.’ 

Dat is een vraag die je vast herkent. En ook het antwoord...;-) Kom woensdagavond naar Ome Toon, want in een half uurtje krijg je antwoord op de volgende vragen:
- hoe kan mijn energierekening omlaag en levert mijn spaargeld meer op;
- hoe kan ik bijdragen aan een beter milieu voor nu en later;
- hoe kan ik me inzetten voor ons dorp.
Een 3-in-1 klapper die je zonder veel moeite veel gaat opleveren!

Na een introductie door wethouder Jan van de Wiel leggen Milko Huijben (Energiecoöperatie Hilverstroom) en Toon den Engelse (gemeente Hilvarenbeek) uit hoe het dak van Ome Toon kan veranderen in een collectieve zonnecollector voor de inwoners van Biest-Houtakker.
Voor iedereen wordt de drempel daarom heel laag en de voordelen hoog. Wie krijgt daar geen energie van?
Woensdagavond wordt dus leuk, leerzaam, gezellig én je kunt weer drie puntjes afvinken van je to-do lijst.

Tot woensdag bij Ome Toon. De Biest gaat het weer SAMEN doen.

Gerard Wolfs Wisseltrofee naar De Biest

Geschreven door Ed van Hees.

Tob wisseltrofeeEind maart werd op de tennisbanen van Diessen en Hilvarenbeek het Beekse dorpentoernooi uitgevochten in vele klassen, zowel dubbel als enkel, gemengd en dames/heren gescheiden. De Biest was met een kleine delegatie vertegenwoordigd maar weerde zich goed. Vooral de eerste plaats van Tim van Trier en Guus Abrahams in hun klasse, was doorslaggevend om de gemiddelde prestatie van de Biestse deelnemers boven aan de ranglijst te doen komen. Dat werd beloond met de Gerard Wolfs wisseltrofee.
De gebruikelijke winnaars Hilvarenbeek en Diessen namen deze overwinning sportief op, temeer omdat vorig jaar Esbeek met de eer was gaan strijken. Mevrouw Wolfs die jaarlijks de trofee uitreikt, was dan ook zichtbaar enthousiast over deze variatie in winnaars.
Inmiddels heeft de trofee tijdens het laatste Frikandellentoernooi onder grote belangstelling een ereplaats in TOB’s home gekregen, en volgend jaar gaan we proberen hem te behouden.

Trap er niet in....

Geschreven door Piet Kuijpers.

Ondanks het feit dat bijna alle hondenbaasjes de moeite nemen om de ontlasting van hun viervoetertje meteen op te ruimen tijdens de wandeling, komt het toch nog voor dat je "er in trapt....!" En om eerlijk te zijn: het is niet fijn als je vloerbedekking of wat dan ook besmeurd wordt met de bruine massa, als je kind of je gasten per ongeluk op het gras hebben gelopen. Ten overvloede wellicht, maar toch nog eens opnieuw onder de aandacht: Hondenliefhebbers, denk aan het plastic zakje, en gebruik het ook als het nodig is. Iedereen zal u dankbaar zijn.

Jaarvergadering Coöperatie / Bob

Geschreven door Coöperatie Biest-Houtakker.

logocooperatietransparantOp woensdag 19 april om 20.00 uur (zaal open 19:30 uur) houdt de Coöperatie Biest-Houtakker in samenwerking met het Belangen Orgaan Biest-Houtakker weer haar jaarlijkse jaarvergadering bij café 'Ome Toon'. Naast alle leden van de coöperatie zijn ook alle andere inwoners van Biest-Houtakker van harte welkom.

Graag willen we samen met jullie terugkijken op het afgelopen jaar. Na de pauze hebben wij een aantal zaken die voor jong en oud interessant zijn en krijgt iedereen D’n Biestsen Buil.
Deze avond wil je dus niet missen. Zorg dat je er bij bent.

Agenda:

 1. Opening avond
 2. Jaarverslag BOB, Gemeynte, Regenten en overige
 3. Jaarverslag Coöperatie
 4. Financiën Coöperatie
 5. PAUZE
 6. Presentatie “De Jeugd van Tegenwoordig”
 7. Project zonnepanelen Biest-Houtakker
 8. Uitreiking “D’n Biestse Buil”
 9. Rondvraag
 10. Afsluiting en borrel

Bestuur coöperatie Biest-Houtakker
Pierre, Marian, Menno & Arjan

We hebben 2361 gasten en geen leden online