• foto head5
  • foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head2

Van de Flaes tot Baikalmeer.....

Geschreven door Piet Kuijpers.

600 km schaatsen op natuurijs... Ga er maar aan staan. Toch hebben Jos en Harrie Wilborts deze afstand afgelopen schaatsseizoen afgelegd. Inderdaad, begonnen op de Flaes, op die paar schaarse dagen dat er ijs lag. En als voorbereiding op de grote 200 km tocht op de Weissensee in Oostenrijk toch mooi meegenomen. Maar eenmaal in Oostenrijk waren de weergoden de schaatsers niet goed gezind: slecht ijs, sneeuw en zelfs regen maakte dat de tocht van 200 km niet gehaald kon worden. Het  zou voor deze twee Biestenaren samen de 50e tocht moeten zijn. Volgend jaar dus opnieuw proberen: Die "gouden editie" moet er in zitten.
Half februari werd begonnen aan een nieuw avontuur. Jos en Harrie stappen op het vliegtuig om via Moskou door te vliegen naar Zuid-Siberië, naar het immens grote Baikalmeer, om daar met een groep van 30 Nederlanders aan het grote schaatsavontuur te beginnen. Het werd een winters festijn op de onafzienbare ijsvlakte, met een totale oppervlakte van 23.000 km2 het grootste zoetwatermeer. Maar ook op het Baikalmeer waren de omstandigheden niet optimaal. Veel kruiend ijs, soms felle wind en sneeuw, met vaak temperaturen van -25/30 graden, maakte het de schaatsers niet gemakkelijk. Maar de Russische organisatie had niets aan het toeval overgelaten en gezorgd voor optimale bescherming en veiligheid voor de schaatsers. Al met al een unieke schaatsexpeditie om met veel herinnering op terug te zien. En met de Lente in aantocht kunnen de gebroeders Wilborts met plezier terugdenken aan hun "wintersport" van de afgelopen maanden. Chapeau mannen!IMGP24381497 Jos wilborts opt

Carnaval bij de Heemkundige kring

Geschreven door Heemkundige Kring Hilvarenbeek.

Dinsdag 21 maart organiseert de Heemkundige kring Hilvarenbeek en Diessen een lezing over de "Essentie van carnaval". Deze wordt gehouden door de bekende Bikse carnavalsvierder Michiel van der Sanden, in de Gouden Carolus in Beek, om 21.00 uur, aansluitend op de ledenvergadering van de kring. De toegang is vrij, ook voor niet-leden. Van harte aanbevolen aan de Pinnekleuvers.

Michiel vdr SandenAl vanaf 1980 is Michiel van der Sanden nauw betrokken bij ‘d’n Bikse Carneval’. Hij begon als lid van de Raad van XI, was presentator en deelnemer aan Liekesfist en Aawmeuten,  Adjudant, Prins Michiel 1 (1984 – 1986 en 1993), bestuurslid Stichting Beekse Carnaval “De Pezerikken”, voorzitter van de Stichting, is drager van de Gouden Pezerik, medeschrijver van het jubileumboek ‘Kzot wèèrum houwe”, samensteller van de Pezerikkenencyclopedie en tot op heden Medewerker van Stichting Beekse Carnaval “De Pezerikken”. Daarnaast acteert en presenteert hij en is hij lid van het ‘Biks Taol Genotschap’.
Meer aanbeveling is dat dit is niet nodig.

Doorstart Beverakkers IV

Geschreven door BOB.

Eindelijk is het zover. Op korte termijn zal in Beverakkers IV gestart worden met de bouw van een aantal nieuwe woningen. Vorig jaar heeft hierover al eens een bericht in de krant gestaan. De politiek zorgde voor vertraging, waardoor we u nu pas kunnen informeren over de voortgang.

Er blijkt nogal wat animo te zijn voor deze woningen. Er kan gebouwd worden voor starters, doorstromers en senioren. Leijstromen / Van der Weegen willen de Biestenaren de eerste kans geven om te bouwen in Beverakkers IV. Op 9 maart a.s. zullen zij nadere informatie verstrekken over de prijzen, de soorten woningen en het tijdspad. Zorg dat je aanwezig bent. Nu is er nog kans om te bouwen of een woning te kopen in de Beverakkers.

Uitvaart van een iconische Biestenaar

Geschreven door Ed van Hees.

Drie generaties Biestenaren zijn opgegroeid en oud geworden met de schitterende kruisweg die een halve eeuw lang de kerk van De Biest heeft gesierd. Met de opheffing van de parochie verdwenen ook deze iconen uit De Biest. 

Kruisweg k

De kruisweg is gemaakt door de iconische Biestenaar Fons de Kok, die zelf met zijn gezin zijn huis en atelier bouwde op de Veldbraak. Fons de Kok is afgelopen dinsdag overleden. Zijn uitvaart vindt maandag a.s. plaats om 10.30 uur in de kerk van het Goirke in Tilburg. Na de begrafenis is er een samenzijn in Café Peerke Donders op de Pater Dondersstraat 14 in Tilburg, nabij de kapel van Peerke Donders waar zijn kruisweg een nieuw onderkomen heeft gekregen.

We hebben 133 gasten en geen leden online