• foto head5
  • foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head2

KOOKPUNT MEI

Geschreven door Piet Kuijpers.

IMG 1161 optNog midden in de meivakantie.... hoewel, onze senioren hebben natuurlijk altijd vakantie. Al de vierde editie van het KOOKPUNT van dit jaar. Een heerlijk voorjaarsmenu met alle lente-ingrediënten erbij: raapstelen (oftewel keeltjes), aspergesoep en spinaziesalade.
Omdat ook in andere kernen van Hilvarenbeek soortgelijke maaltijden plaatsvinden had het KOOKPUNT deze keer een delegatie van Elckerlyc Hilvarenbeek uitgenodigd om op de Biest eens onze gast te zijn. De heren Henk v.d. Loo en Ton Lebbink hebben naar eigen zeggen genoten van een heerlijke maaltijd en alle vrijwilligers van het KOOKPUNT werden gecomplimenteerd met de kwaliteit en verzorging van deze maandelijkse "eetontmoeting". Waarvan akte.
Het volgende Kookpunt is op 7 juni a.s.

IMG 1156 optIMG 1160 opt

Spreekuur dorpsondersteuner

Geschreven door dorpsondersteuner Ria van de Wiel.

mantelzorgcomplimentSinds enkele weken ben ik elke eerste donderdagochtend van de maand van 11:00 uur tot 12:00 uur te vinden in Café Ome Toon. Je kunt dan bij me terecht voor vragen en opmerkingen over zorg en welzijn, maar ook gewoon voor een praatje. Dat kan aan de leestafel in het café maar als je iets persoonlijks wilt bespreken zoeken we een rustigere plek op in het dorpsgebouw.

Ben je mantelzorger voor iemand in de gemeente Hilvarenbeek? Dan mag ik je namens de gemeente een heel aardig mantelzorgcompliment aanbieden, twee cadeaubonnen van elk twintig euro. Mantelzorgen is een zware taak, en op deze wijze wil de gemeente een blijk van waardering geven. Ook als je iemand kent die veel voor een ziek familielid, buurman/vrouw of vriend doet, is het fijn als je hem/haar hierop attendeert. Stuur ze gerust bij me langs.

Apenkooi Festival 2017 - 17 & 18 juni

Geschreven door Stijn Timmermans.

Afgelopen weekend was de officiële start van het festivalseizoen in Nederland. Ook Biest-Houtakker heeft haar eigen festival, Apenkooi, op zaterdag 17 en zondag 18 juni op het sportpark van SVSOS. Net als voorgaande jaren zal de zaterdag weer volledig in het teken staan van een grandioze feestavond met een diverse line-up, welke we binnenkort bekend gaan maken. Er is voor ieder wat wils: van DJ’s tot een Nederlandstalige artiest, zolang het maar feest is. 

bramvanoosterhout optOp zondag slaan we dit jaar een nieuwe weg in: deze dag is voor jong en oud. Overdag kun je genieten van diverse bandjes, wat eten bij een van de foodtrucks, worden de kinderen vermaakt door Zotte Lotte en kun je je uitleven tijdens de Zeskamp, die we nog kennen uit de tijden van de Biestse Boerendag en Biest zonder Grenzen. 's Avonds sluiten we het feestweekend af met een hoop gezelligheid en een Nederlandstalige artiest.

Ieder jaar kunnen we steeds meer rekenen op de hulp van diverse vrijwilligers. Niet alleen van de leden van de KPJ, maar ook van andere behulpzame Biestenaren. Zij komen ons voor, tijdens of na het festival helpen. Daar zijn we hartstikke blij mee en we zijn onze vrijwilligers dan ook erg dankbaar. Lijkt het je nou ook leuk om je steentje bij te dragen aan dit weekend, laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Wil je verder op de hoogte blijven van alle ins en outs rondom Apenkooi festival? Kijk dan op www.apenkooifestival.nl. Hier kun je ook alvast je team voor de Zeskamp opgeven. En like natuurlijk onze Facebook en Instagram pagina.
Kom jij 17 en 18 juni ravotten in de jungle van Apenkooi?

Een mooi nieuw plein op de Eekhof

Geschreven door Ed van Hees.

De straat De Eekhof, die de Beverakkers afrondt, begint geleidelijk zichtbaar te worden door de huizen die er nu gebouwd worden. Midden in de straat is een plein gesitueerd met huizen er omheen. Aan de zuidwestkant blijft een opening waardoorheen uitzicht blijft op het oude gebied de Eekhof dat onbebouwd blijft.
Ontwerp EekhofpleintjeBouwbedrijf Van der Weegen heeft aan de bewoners een fraaie inrichting van het plein aangeboden. De omwonenden hebben hiervoor ideeën aangeleverd, en tuiniersbedrijf Abrahams heeft het inrichtingsplan getekend. Rondom komen lindebomen en beukenhaagjes, en binnenin een grasveldje met een wandelpad er omheen. Rechts op de tekening zie je een ovalen bestraat zitpleintje met bankjes en een waterpomp. Vanaf dit pleintje is er door de opening in de bebouwing, aangegeven met de pijl, uitzicht op de grote eik langs de Beverstraat aan de overkant van de Eekhof.
Als het ooit nog eens echt vriest kan het verlaagde grasveldje onder water gezet worden zodat er een ijsbaantje ontstaat. Begin maar vast met het bouwen van een koek en zopie-kraam !
Een pdf kopie van de ontwerptekening kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. hier per email opgevraagd worden.

De Namenadviescommissie van de Heemkundige Kring is gevraagd om een naam te bedenken voor het binnenplein. Omdat de naam Eekhof afstamt van een oude hofstede die hier eeuwen gestaan heeft, denkt de commissie aan de naam "Hofplein". Wij staan open voor ander goede ideeën; mail jouw suggestie aan Ed van Hees, vertegenwoordiger van Biest-Houtakker in de namencommissie, via de bovenstaande link. 

Lezing “De oorsprong van De Biest” op 9 mei a.s.

Geschreven door Heemkundige Kring Hilvarenbeek.

Na de succesvolle voorjaarslezing van de Heemkundige Kring Hilvarenbeek - Diessen over het Wilhelminakanaal in Café Ome Toon, die door meer dan 100 personen werd bezocht, is het nu de beurt aan bestuurslid en dorpsgenoot Ed van Hees. Hij houdt op dinsdag 9 mei a.s. in Café "Ome Toon" een lezing over de oorsprong van De Biest, en de ontwikkeling tot in de 19e eeuw die heeft geleid tot het huidige dorp.

oude biestEd heeft op verzoek van de Stichting Wel Gement, het Belangenorgaan Biest-Houtakker en de Heemkundige Kring de afgelopen zes jaar de ontstaans-geschiedenis van het gehucht De Biest onderzocht, en in het bijzonder van de “oude biest”. Dat is de historische plek op de hoek van de Biestsestraat en de Akkerstraat waar het gehucht zijn naam aan ontleent.
Hiervoor zijn honderden schriftelijke bronnen, kaarten, registers etc. in het streekarchief, het archief van het hertogdom en van de Godshuizen in Den Bosch, de Koninklijke Bibliotheek en de Brabantia collectie van de KUB uitgeplozen. Daarbij is ook gekeken naar hoe het dorp zijn specifieke vorm heeft gekregen, en hoe de “Afdeling Biest” tot stand is gekomen.

De vorm van het dorp is oorspronkelijk sterk bepaald door het landschap met hoge en lage, droge en natte stukken, en door het wegennet door en rond het dorp. Bijna vergeten wegen zijn opnieuw in kaart gebracht. Eén hoek op de oorspronkelijke T-kruising Biestsestraat – Akkerstraat, met de voor Brabant kenmerkende driehoekige vorm, heeft daar een centrale plaats in gehad. In het onderzoeksrapport zijn de vorm en functies van deze hoek, die bekend was als “de oude biest”, gereconstrueerd.
De deelnemende partijen met inbegrip van de Afdeling Biest pleiten er bij de gemeente Hilvarenbeek en de provincie voor om deze unieke plek tot landschapsmonument te verklaren en de oorspronkelijke vorm die 50 jaar geleden vergraven is, te herstellen.
Voor heemkundigen is het onderzoeksrapport digitaal beschikbaar. Voor andere belangstellenden binnen en buiten Biest-Houtakker is er een gepopulariseerde versie beschikbaar. Deze kunnen aangevraagd worden per email bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De avond wordt georganiseerd door de Heemkundige Kring. De lezing begint om 20.00 uur en zal circa drie kwartier in beslag nemen, waarna er gelegenheid tot vragen en discussie is. De Heemkundige Kring biedt vanaf 19.30 uur koffie en thee aan, en de bezoekers kunnen na afloop op eigen kosten napraten. De toegang is gratis voor leden en niet-leden, met het vriendelijke verzoek uw deelname te melden op het hierboven vermelde email-adres, zodat we bij de inrichting van de zaal rekening kunnen houden met het verwachte aantal bezoekers.

We hebben 191 gasten en geen leden online