• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Start Beverakkers 4 een feit

Geschreven door Lennart de Graaf en Corne van Aaken.

 

  

Biest-Houtakker moet groeien om leefbaar te blijven. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat een kleine kern minimaal 1100 tot 1200 inwoners nodig heeft om elementaire voorzieningen in het dorp, zoals een basisschool en een actief verenigingsleven, te kunnen behouden. Met het huidige inwonersaantal van rond de 850 is groei dus zeker gewenst.  Wie echter eens goed in het dorp heeft rondgekeken, zal gemerkt hebben dat er weliswaar gebouwd wordt, maar dat dat slechts een beperkt aantal huizen betreft, waarvan dan nog een aantal in de zogenaamde 'ruimte voor ruimte' regeling vallen.

Verrassend, want zes jaar geleden is Biest-Houtakker door de provincie Noord-Brabant aangemerkt als pilotlokatie voor onbeperkt bouwen binnen de daarvoor vastgestelde gebieden. Helaas is dat tot nu toe niet gelukt. Omdat er geen nieuwe bouwgrond beschikbaar dreigt te komen, heeft het BOB strakke afspraken gemaakt met de gemeente over de ontwikkeling van het uitbreidingsplan Beverakkers 4 voor 45 woningen. Door personeelstekort bij de gemeente kwam echter de planontwikkeling niet van de grond. Voor het BOB was dat onacceptabel, en een reden om opnieuw met de gemeente om tafel te gaan om tot een oplossing te komen.
De oplossing is gevonden door de projectvoorbereiding en de uitvoering van de plannen over te dragen aan de eigenaren van de gronden, dat zijn de Woonstichting Stromenland en bouwonderneming Van der Weegen. De gemeente en de woonstichting hebben hiervoor een overeenkomst opgesteld, waarin de belangen van de toekomstige bouwers gewaarborgd zijn.
Op 7 januari zaten de vertegenwoordigers van het BOB, de gemeente, Woonstichting Stromenland en bouwonderneming Van der Weegen om de tafel om de symbolische aftrap van het project Beverakkers 4 (het aansnijden van een door het BOB aangeboden slagroomtaart) te doen.
Overeengekomen is dat in het voorjaar 2010 kan worden gestart met de bouw van 45 nieuwe woningen. De woningen worden over een langere periode verspreid gebouwd. (Dit in tegenstelling tot wat vandaag vermeld stond in een artikel in het Brabants Dagblad, waarin werd gesproken over 63 woningen in een periode van 2 jaar.) Het BOB neemt deel aan de bestuurlijke werkgroep die toezicht houdt op de planning en de invulling van de plannen.

Meer informatie over de concrete plannen van Beverakkers 4 volgt binnenkort! 

Driekoningen zongen in felle kou!

Geschreven door Theo de Graaf.

  

Vanmiddag, 6 januari 2009 gingen ondanks de felle kou (het vroor maar liefst een graad of acht) toch zo'n vijfentwintig kinderen van de basisschool Antonius op weg om Driekoningen te zingen. De kinderen uit ons dorp doen dat al een aantal jaren voor het straatkinderenproject van Upendo Daima. Het gaat daarbij om een project in Mwanza in Tanzania.

 

Het maatschappelijk effect van dit project is erg groot en wordt in Mwanza steeds beter zichtbaar. Zo verlaten dit jaar maar liefst vijftien kinderen de basisschool. Daarna wordt gekeken of deze kinderen een vervolgopleiding kunnen gaan volgen. Met de ingezamelde gelden bouwt men in Mwanza huisje, zodat kinderen vaak niet meer op straat hoeven te leven, men verbouwt groenten en fruit en men houdt vee, zodat men de straatkinderen ook zelfverzorgend kan laten zijn.

 

Dit jaar hebben de Biestse Driekoningen ondanks de kou toch weer en bedrag van rond de € 175,-- bij elkaar gezongen. Dit bedrag wordt de laatste jaren door de parochie verdubbeld.

 

Door dit project worden twee dingen bereikt:

1. men steunt een goed doel, waarvan het effect zichtbaar en controleerbaar is;

2. men werkt mee aan de traditie en de folklore van het Driekoningenzingen.

Ijsbaantje ook haalbare kaart voor Biest?

Geschreven door Lennart de Graaf.

   

 In het winterseizoen verschijnen er tegenwoordig op steeds meer plaatsen professionele ijsbanen. Zo kan bij voorbeeld  op de Lind in Oisterwijk het gehele kerstseizoen worden geschaatst. Ook in Hilvarenbeek heeft men het al jaren over een ijsbaan op de vrijthof. Het nadeel van zulke banen is echter dat er bij deze banen, waar gegarandeerd op geschaatst kan worden ook al vriest het niet, enorme kosten gepaard gaan.  

 

Bij de aanhoudende vorst van de afgelopen tijd is een ijsbaantje echter ook haalbare kaart geworden voor de wat kleinere kernen. Een goed voorbeeld van een succesvol initiatief vind je bij voorbeeld in Esbeek, waar initiatiefnemer Gerrit van Gerven zijn parkeerterrein heeft omgetoverd tot heuse ijsbaan. Tevens is het dit jaar voor het eerst mogelijk om te schaatsen op de vrijthof in Hilvarenbeek vanwege de vorst.

 

De ijsbanen in Esbeek en Hilvarenbeek worden gemaakt in samenwerking met de vrijwillige brandweer. Zij zorgen voor het benevelen van het terrein zodat een goede ijslaag ontstaat. Een kort verslag van de hulp van de brandweer bij de aanleg van de ijsbaan werd gemaakt door brabants dagblad tv (klik op de afbeelding voor het filmpje).

 

 

Vraag is nu echter: Is een ijsbaantje ook haalbare kaart voor Biest-Houtakker? Arne Vingerhoets heeft daartoe op het Biestse trapveldje aan de Hoefpad verwoedde pogingen gedaan. De poreuze bodem bleek echter toch een probleem. Het water dat met behulp van een grondpomp, de gierton en door de pompwagen van de brandweer werd aangebracht, bleek in hoog tempo in de bodem te verdwijnen. Deze vorstperiode is het dus "Jammer maar helaas".

Wellicht geldt dat motto nog wel voor deze vorstperiode, maar een volgende zeker niet. Om te zorgen dat de ijsbaan dan wel succesvol gelegd kan worden, zal gebruik worden gemaakt van kuilplastic. Echter dat is niet het enige, want naast de benodigde materialen zijn ook een aantal vrijwilligers die willen helpen bij het organiseren en het daadwerkelijk aanleggen van het ijsbaantje van essentieel belang.

 

Vanuit stichting Wel Gement afdeling regent wordt op dit moment in samenwerking met Arne Vingerhoets gewerkt aan een plan om een en ander uit te voeren. Hierbij is het echter wel nog zaak om voldoende vrijwilligers te vinden die het initiatief ondersteunen. Mocht je je als vrijwilliger willen aanmelden, laat dat dan weten door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tevens is ook hulp in de zin van materialen en sponsoren van harte welkom.

Biest barst van de kersstallen

Geschreven door Theo de graaf.

    Wie met de Kerst in het centrum van ons dorp komt, kan rond en in de Antoniuskerk getuige zijn van maar liefst 3 kerststallen.

 

Rechts voor de kerk zie je buiten met de grote staartster de buitenkerststal naar het model van het oude schuurtje bij de boerderij van Toon van de Sande, daar waar nu Jo van de Pas woont (Akkerstraat 3). De levende have die door de kinderen van de Antoniusschool vrijdag, 19 december naar de stal gebracht.

In de kerk staat op de rand van het hoofdaltaar de traditionele kerststal opgesteld. Bij die kerststal hoort een oude knikengel, die bij een geldelijke gift al jaren als dank goedkeurend met het hoofdje knikt.

In de kerk is nog een derde kerststal te bewonderen. Die staat bij het doopvont. Deze kerststal is door de kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool is gemaakt.

Alle kerststallen zijn tot en met Driekoningen te bezichtigen.

Zeveraovond in gezelligste huiskamer van Biest-Houtakker

Geschreven door Lennart de Graaf.

 

Op zowel vrijdagavond als zaterdagavond 28 en 29 november j.l. zochten weer zo'n 275 personen (per avond) hun plaatsje op in residentie de gymzaal van C.V. de Pinnekleuvers. Dat alles natuurlijk voor een van de leukste evenementen van het jaar: de Biestse Zeveraovond!

 

 

 

De avond vond plaats in 'de grootste huiskamer' van Biest-Houtakker, waar persentatoren Hannes (Bernard Brands) en Nelleke (Claartje van de Wouw-Smulders) de avond aftrapten. Nadat Hannes binnenkwam, zijn pantoffels uittrok en in z'n fauteuiltje ging zitten, dommelde hij lekker weg en konden de bezoekers van de avond genieten van Hannes' droom over de biest, een fotopresentatie (+- 10 Mb) van foto's van vroeger en nu ondersteund door het lied "hier heur ik thuis" van de Brabantse zanger Gerard van Maasakkers. Wat op de zeveraovond niet is verteld, maar zeker het vermelden waard is, is dat het idee van de fotopresentatie is aangedragen door Hans van den Biggelaar (waarvoor uiteraard dank!).

 

Als eerste kwam kraut-rocker Gunter Snapsenjager (Lennart de Graaf) op bezoek. Gunter vertelde over zijn optredens in Biest-Houtakker die deel uitmaakten van zijn Duitse Worldtour. Ondanks dat hij niet beschikte over zijn Fender Stratocaster (een echte rock gitaar), maar hij van stalmeester Huub van Dooremaal een Jukelele in zijn hand kreeg gedrukt, wist Gunter nog wel de rockballad geschreven door Jan Breda voor Petra ten gehore te brengen op de wijze van Lola van the Kinks.  "Ik liep door de bouwmart en toen zag ik haar staan en m'n hart begon gerade weer wat schneller te slaan voor die Petra ... P P P P Petra!".

 

Ook the beauty van de Biest (Stef Habraken) kwam dit jaar langs. Hij liet ook weer verschillende bekende Biestenaren de revue passeren. Zo bij voorbeeld ook Hans van Pinxteren, waarvan hij vermoedde dat het een terrorist was. "Ja en hij heej z'n eege ok al unne keer opgebloazeen ....... mar hij is volges men nog nie ontploft!. Past dus mar op ... want z'n vrouw zeej dettie un kort lontje heej"

 

De poetsvrouw van Hannes en Nelleke, bleek de 3e zeveraar voor dit jaar. Mina de Poets (Debutant Carla van Oort) roddelde lekker over het wel en wee van de Biest. Wel had ze problemen met parkeren, want Marc Geboers bleek zijn dikke auto precies voor haar  neus dubbel geparkeerd te hebben op de laatste beschikbare parkeerplaatsen. "Maar ach" zei Bets "Ge kunt ut zonne jongen netuurluk ook nie echt kwaolijk neme ... ut stoaj immers op zunnen auto .... AUD - IQ 7". Tevens bleek Kees Priems, zanger van Zuuk het maar uit ook in het roddelcircuit bekend. Mina wist in ieder geval te vertellen: "ja ... het schijnt dat Marielle Priems thuis de broek aan heeft.  Maar ja ... dat moet ook wel ... want Kees heeft altijd haar rok aan".

 

Vlak voor de pauze werd op zaterdagavond ook de gangmaker 2009 bekendgemaakt. Dit jaar was dat Henk van de Wouw. Tevens werd het 21e boerenbruiloftspaar bekendgemaakt. Dit jaar zullen Ad van Trier en Rina van den Heuvel met elkaar in het (carnavals)huwelijksbootje stappen. Dat doen zij met de volgende namen: Adriaan Abraham en Trieneke dun Kroostentrooster.

 

Nadat Hannes een plas had kunnen plegen en een sigaartje had kunnen roken met de rest van zijn gasten in de pauze, werd de avond voortgezet. Militair Debbie (Bep van Pinxteren) vertelde over de avonturen die ze had beleefd in afghanistan. Na enkele minuten bleek dat Militair Debbie een verstekeling aan boord van haar grote legerrugzak had zitten, de afgaanse in burka gehulde dame Fatma (Ted van Pinxteren).  Toen debbie vertelde een bij Paul Soetens op bezoek geweest te zijn, vertelde Fatma dat zij ook nog wel een goede auto voor de verkoop had gezien: "Hij staat in de nieuwe wijk. Ja De kleur van die auto was eerst zilvergrijs ... maar nu mosgroen!"

 

De avond werd daarna opgeschrikt door een landend (of eigenlijk sierlijk neerstortend) vliegtuig dat net het dak van de gymzaal scheerde. Gelukkig bleek Bertje brokken, Piloot, (Bart van Kollenburg) niet gewond geraakt te zijn. Bertje vertelde dat hij de nieuwe vliegmaatschappij van Biest-Houtakker was gestart: Biest Airways. Maar Biest Airways beleefde af en toe ook zware tijden, want ook Bertjes vliegtuig werd gekaapt. "Die kapers zeeje de we meej ons handen achter ons hoofd op de grond moeste gaan ligge. Jet de stewardes in mennen Jumbo, die was toch op durre rug gaon ligge. Ik kruip er noartoe en zeg: Hee Jet  ... dees is un kaoping ... gin personeelsfist!"

 

Al met al mag C.V. de Pinnekleuvers en Stichting Wel Gement terugkijken op een succesvol zeverweekend. Prins Paulus, prins der Pinnekleuvers, heeft verteld erg trots te zijn op het resultaat. "Zo zie je maar weer waar een klein dorpje groot in kan zijn". We kijken dan ook niet voor niets uit naar de aankomende carnaval.

 

We hebben 44 gasten en geen leden online