• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Rianne de Letter: Biestse vrouw met grote talenten

Geschreven door Theo de Graaf.

Zondagmiddag, 10 januari 2010 werd in de expositieruimte in het Hilvarenbeekse gemeentehuis met de naam 'De Wandelgangen' een tentoonstelling geopend met werken van de Biestse kunstenares Rianne de Letter.

Net als vele inwoners van de gemeente Hilvarenbeek, maar in het bijzonder van de kern Biest-Houtakker heb ik op deze winterse zondagmiddag de moeite genomen om mijn impressie op te doen van de tentoonstelling met de titel IMPRESSIES.

Zoals Rianne op haar uitnodiging omschrijft heeft zij na de opleiding LO textiel en tekenen en de Vrije Academie in Den Haag, als docente beeldende kunst gewerkt bij een centrum voor kunstzinnige vorming. Daarna werkte ze als beeldend kunstenaar. Na een gewonnen prijs vroeg zij zich toch af of zij door de specifieke vorm van de gebruikte materialen niet te weinig eigen karaktereigenschappen kon inbrengen. In haar schilderijen vond zij de vrijheid van uiting die zij zocht. En in die schilderijen is zij in de loop der jaren gegroeid. Indrukken, die zij vooral tijdens reizen op doet, vertaalt zij in kleurrijke schilderijen.

      Rianne

 

Gelukkig ging de tentoonstelling vanmiddag door. In zijn openingswoord sprak Theo van Stratum dat hij de nacht voor deze dag, bezweet wakker schoot uit een angstige droom: schilderijen met sombere kleuren moesten uit de tentoonstelling verwijderd worden. Gelukkig was dat niet het geval, want wat is dan een sombere kleur. Na een tweetal keren de werken van Rianne bekeken te hebben, kwam ik vooral onder de indruk van de schakeringen in een kleur. Zo stralen met name de werken in variaties op rood heel veel warmte uit en ook de werken met de vele schakeringen blauw (op zich een koele kleur) zijn hartverwarmend.

Uiteraard leest u een persoonlijke impressie. Ga gerust zelf eens kijken, op een zondagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur. De tentoonstelling loop tot en met 31 januari 2010.

IJsbaan Biestsestraat "valt in" voor ijsbaan Beverakkers

Geschreven door Lennart de Graaf.

schaats

De ijsbaan in de Beverakkers is aan 'reparatie' toe en daardoor mag er vanavond niet op geschaatst worden. De brandweer zal vanavond samen met ijsmeester Pieter van de Wouw wederom aan de slag gaan met het vernevelen om de baan beter te krijgen.

Gelukkig is er een goed alternatief. Aan de Biestsestraat ter hoogte van de Gulle Brabander is een tweede ijsbaan gemaakt. Deze ijsbaan, waar ijsmeester Tiny Vromans het toezicht houdt, is groter en daardoor ook beter geschikt voor de wat grotere jeugd welke bijvoorbeeld willen ijshockeyen. Het is dan ook al de vaste stek van deze ijshockeyers.

Vanavond wordt echter extra moeite gedaan om de baan voor iedereen gezellig te maken, juist omdat de baan in de Beverakkers niet beschikbaar is. De baan is verlicht, er worden vuurkorven geplaatst en er is muziek. Alle Biestenaren zijn er dan vanavond (maar ook later natuurlijk) van harte welkom.

Schaatspret met Prins Carolus en Jeugdprins Dorus

Geschreven door Bart van Kollenburg.

winterpret_1      Op de ijsbaan aan de Biestsestraat was het vanavond gezellig druk. Met gezellige muziek op de achtergrond en een lekker borreltje werd er door velen flink geschaatst. Uiteraard mocht ook de koek en warme chocomelk niet ontbreken.
Onder het toeziend oog van ijsmeester Tiny Vromans werden de nodige pirouettes gedraaid. Jong en oud(er), op ijshockeyschaatsen of kunstschaatsen, met en zonder stoel. Het was een prachtig gezicht. Dat vonden ook de twee Prinsen van CV De Pinnekleuvers. Zowel Prins Carolus als Jeugdprins Dorus zijn afkomstig uit buurtschap Biest-End en kwamen daarom graag een kijkje nemen.


Uiteraard mag hierbij de groepsfoto niet ontbreken.

Vanavond laat wordt de baan weer geveegd en komt de brandweer ook deze ijsbaan voorzien van een vers laagje water. Dan kan vannacht de natuur haar werk doen en kunnen we morgen genieten van weer een strakke ijsvlakte.
Ook morgen is uiteraard weer iedereen van harte welkom aan de Biestsestraat!

 

winterpret_2

 

Andere locatie voor Kerstboomverbranding

Geschreven door Lennart de Graaf.

kerstboomverbranding02   

De kerstboomverbranding van a.s. zaterdag vind dit jaar niet plaats op sportpark de Stevort. Reden daarvoor is dat Jong Nederland het jaarlijkse winterfestijn dit jaar nog feestelijker wil maken. Dat wordt gedaan door de kerstboomverbranding te verplaatsen naar de nabijheid van de Biestse ijsbaan in de beverakkers.

 

 

Volgens ijsmeester Pieter van de Wouw ligt de ijsbaan er prima bij. "Nog wel wat kleine oneffenheden in het midden van de baan, maar ja, dat krijg je al snel met het nevelen en flinke vorst. De druppeltjes vriezen meteen aan en het oppervlak wordt dan soms wat ruw". Dat is echter een kleinigheidje, want  de Biestse jeugd geniet met volle teugen van de ijsbaan.

Vanavond werd er flink geschaatst door een van de groepen van Jong Nederland. Volgens leider Joost van Breda zit het met die gezelligheid bij de baan wel snor. "We hadden er vanavond zelfs muziek bij tijdens het schaatsen". Reden voor Jong Nederland om de voor a.s. zaterdag geplande kerstboomverbranding qua locatie te verplaatsen. "We gaan in de buurt van de ijsbaan staan. Dat is natuurlijk extra feestelijk.". Zoals gebruikelijk wordt er voor de inwendige mens ook goed gezorgd middels lekkere oliebollen, een glaasje glühwijn, warme chocomel of een Biests regentje. Tevens wordt een loterij gehouden met flink wat prijzen. De opbrengsten van de verkoop en loterij komen uiteraard ten goede aan Jong Nederland.

 

De kerstboomverbranding start om 19.30 uur en vindt dus plaats op het weiland achter de ijsbaan in de Beverakkers.

Bart Lips wint grote prijs Wierden en Zwolle

Geschreven door Onbekend via Theo de Graaf.

Uit de verschillende paardensport bladen namen we de volgende artikelen over dorpsgenoot Bart Lips over:

 

BartLipsWinnaarGPZwolle2010

 

Zwolle: overwinning voor pijlsnelle Bart Lips 06/01/2010
Ponyruiter Bart Lips versloeg dinsdagmiddag met een razendsnelle rit al zijn concurrenten in de Grote Prijs van Zwolle International. Met zijn Gerco wist hij Amke Bekhuis en haar pony Maurice ruim voor te blijven in de barrage.
Vier combinaties verdienden in de eerste ronde een kwalificatie voor de barrage. Alleen Bart Lips en Amke Bekhuis volbrachten ook de barrage foutloos. De Zweedse Felicia Hultberg werd derde met Ice and Fire d'Albran.
Niels Knape eindigde met Powergirl (v. Pavarotti) op de vierde plek.

 

BartLipswinnaarGPWierden2009     

Wierden.  

Bart Lips en Gerco bewaarden het beste voor het laatst. Op de voorgaande dagen van Indoor Wierden Internationaal was er steeds wel iets misgegaan in de combinatie van paard en ruiter. De ene keer een ruiterfoutje, de andere keer een missertje van het paard, dan weer een pechgevalletje. Maar op de slotdag klopte alles bij bart Lips en zijn achtjarige bruine ruin. Als eerste van de zes deelneemers in de barrage bleef de ruiter uit Biest-Houtakker bij Tilburg foutloos in de strijd om de Nijwa Rijssen Grand Prix en naar later bleek als enige. Het verre familielid van bondscoach Martin Lips van de eventingruiters liet zich niet van de wijs brengen, toen hij na een pauze als eerste de arena binnen mocht voor de beslissende omloop. De 15-jarige Brabander zocht secuur de korte route en hield de lei keurig schoon.

 

 "Hij pakte heel lekker aan", complimenteerde Lips zijn viervoeter, die 'toevallig' dezelfde naam heeft als een topruiter uit Tubbergen. De New Forestpony verraste zijn baasje met diens eerste triomf in een Grote Prijs. Bart Lips deed al wel ervaring op binnen het Rabo Talentenplan, maar een plaatsje in een  van de kaderteams van de aan de kant toekijkende Sven Harmsen heeft hij nog niet. De keuzeheer uit Lonneker zal hem nu op zijn minst in de gaten houden met het oog op het Europees kampioenschap van volgend jaar in Engeland. "Zou mooi zijn", vond Lips. " als Sven me goed genoeg vindt."

Bart Lips heeft de smaak in elk geval te pakken. "Geweldig", vond hij zijn primeur in Wierden "Het liefst wil ik later ook bij de paarden goed meedoen. Meerijden met wedstrijden voor de wereldbeker en zo, dat zou prachtig zijn."

 

www.biest-houtakker.eu wenst Biestenaar Bart Lips van harte proficiat en wenst hem een heel goed 2010 toe!!

We hebben 216 gasten en geen leden online