• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Bezienswaardigheden Biest-Houtakker

Geschreven door Lennart de Graaf. Gepost in Toerisme.

kapel01Sint Jozefkapel op de Westrik

Op de Biestse Westrik, wat een verbastering is van Westerwijk, vindt men tussen 17 rode beuken een prachtige kapel gewijd aan Sint Jozef. Volgens de overlevering hebben hier ooit de wegen gekruist van twee heiligen, St. Servatius en St. Willibrordus. De huidige kapel dateert uit 1906, maar is sindsdien meerdere malen gerestaureerd en veranderd. Daarvóór hebben op deze plek al eerder kapellen gestaan. De eerste kapel is mogelijk al rond 700 gebouwd,  zodat deze plek al vele eeuwen gewijde grond is.

kerk 2013Antonius van Paduakerk

In Biest-Houtakker staat ook een prachtige kerk, één van de weinige monumenten in het dorp. 

De Antonius van Padua parochie ontstond in 1913, toen werd ook de kerk gebouwd. In 1922 werd deze ingewijd. Hij was aan Antonius van Padua gewijd omdat het gebouw deels uit het Sint-Antoniusfonds van de Bossche kerkenbouwstichting was betaald. Het kerkje is gebouwd als een neogotische kruisbasiliek, ontworpen door Jos Margry. De processie, die ter ere van deze heilige werd gehouden, is afgeschaft in 1972. De kerk is inmiddels niet meer in gebruik en is aangekocht door een coöperatie die is opgericht door enkele inwoners gericht op het behoud van het gebouw.

Mariakapel

Bij de Bevertbrug over het Spruitenstroompje aan de Biestsestraat is een wegkapelletje gebouwd op de plek waar vroeger een kapelletje geweest is dat veel bedevaartgangers trok. Dit kapelletje memoreert het vinden van een Mariabeeldje in de beek in 1643 door vier jongelingen. Deze gebeurtenis wordt beschreven in een geestelijk liedeken uit 1644 en houdt mogelijk verband met de toenmalige politieke gebeurtenissen, met name de opkomende reformatie door het zich vestigende gezag van de Republiek der Nederlanden, zie ook 'het wonder van de Biest'.

vieillefranceWandelroutes

Door en rond Biest-Houtakker lopen twee van de 15 mooie themawandelroutes van Het Land van de Hilver: de Regentenroute en de Driehuizenroute. Meer over wandelen leest u onder het kopje wandelen.

Aan de Akkerstraat bij Driehuizen langs de Driehuizenroute vindt u Vieille France, een unieke winkel in antiek en brocante. In de sfeervolle entourage van een met authentieke materialen gebouwd Frans dorpje ontdekt u het ruime aanbod. Al wandelend door Vieille France zult u zeker iets van uw gading tegenkomen en ideeën opdoen voor binnen en buiten. Daarna kunt u nog even nagenieten met een kopje koffie bij de open haard.

biestseoeversVisvijvers De Biestse Oevers

Bij de visvijvers van Biestse oevers kunt u terecht om te vissen op zalmforellen en regenboog forellen in een van de drie visvijvers. Tevens kunt u na het vissen in het schitterende paviljoen genieten van een lekker drankje en hapje. Voor groepen is het mogelijk een arrangement te reserveren waarbij gevist kan worden en lekker gebarbecued.

Proeverij 'ut Biests regentje'

Biest-Houtakker heeft haar eigen kruidenlikeur, ut Biests regèntje (spreek uit ruh-gent-je). Op afspraak is het mogelijk om in het proeflokaal aan de Akkerstraat 12a (of bij goed weer onder de oude koningslinde) een proeverij bij te wonen. Meer informatie over dit Biestse drankje? Bel even met Lennart de Graaf, 013-5056370.