‘t Gebint vergroent, maar hulp hard nodig
Van stenige ruimte naar groen speelplein en terras
De huidige speelplaats en het terras bestaan vooral uit steen, zonder veel uitdaging of schaduw. Daar komt nu verandering in. Het nieuwe ontwerp, gemaakt door Monique van de Wouw van Pluk de Dag, legt de focus op natuurlijke speelelementen zoals een balanceerboomstam en boomstammen als stepping stones. Ook wordt gezorgd voor schaduwrijke plekken door de plaatsing van schaduwdoeken. Het terras van Café Ome Toon krijgt een groene uitstraling, wat het een aantrekkelijke plek maakt voor een zomers drankje.
“Een langgekoesterde wens,” vertelt Bregje
de Weijer. “Het originele plan werd al een aantal jaar geleden geopperd in de kinderraad, maar kon nooit tot uitvoering komen. Door de handen ineen te slaan met Stichting Wel Gement en de dorpscoöperatie is dat nu wel gelukt.”
“Het nieuwe ontwerp maakt de buitenruimte aantrekkelijker én multifunctioneler,” vertelt Lennart de Graaf van Stichting Wel Gement. “Zo kan het terras in de winter extra speelruimte bieden, terwijl Ome Toon bij grotere evenementen het speelplein deels kan gebruiken. De grote poort aan de kant van de Biestsestraat zal verdwijnen, zodat qua verkeer een veiligere situatie ontstaat. Daarnaast zorgt de herinrichting voor een duidelijke entree, iets wat nu nog ontbreekt.”
Fietsenstalling zorgt voor roet in het eten
Toch verliep het traject niet zonder slag of stoot. “De fietsenstalling leek roet in het eten te gaan gooien,” vertelt Leran Parren van de dorpscoöperatie. “We hadden graag gezien dat we de fietsenstalling van het plein weg zouden kunnen halen. Dan blijft er namelijk meer ruimte om te spelen, voor groen en een fijn terras over. Voor nu bleek dat een te grote hobbel. Met de gemeente is afgesproken hier alsnog naar te kijken als in 2025 het nieuwe parkeerbeleid wordt geëvalueerd.”
In de bijgevoegde tekening van het plein is de plek waar de tijdelijke fietsenstalling wordt gerealiseerd nog niet gemarkeerd, maar dit zal nabij de toegangspoort zijn.
Lokale samenwerking maakt het mogelijk
De uitvoering wordt gecoördineerd door Abrahams Hoveniers, en de bestrating wordt gerealiseerd door Jeffrey van der Staak, met ondersteuning van vrijwilligers. Het project wordt gefinancierd door bijdragen van de Rabobank Duurzaamheidsbijdrage, Etuda (de scholenkoepel waaronder De Vlinderakker valt), een bijdrage uit gelden van de voormalige Stichting Kerkbehoud, het Postcode Loterij Buurtfonds en het Cultuurfonds Noord-Brabant. Daarnaast sponsoren de uitvoerende partijen een deel van hun werkzaamheden.
“Het is mooi om te zien hoeveel lokale betrokkenheid er is vanuit ondernemers,” zegt Lennart. “Dankzij deze samenwerking en slimme keuzes, zoals het hergebruiken van stoeptegels voor zitmuurtjes, maken we dit plan betaalbaar én duurzaam.”
Nog veel vrijwilligers gezocht!
Voor de uitvoering van de werkzaamheden, die in de kerstvakantie beginnen, is nog wel veel extra hulp nodig. Enthousiaste Biestenaren kunnen hun steentje bijdragen door te helpen met het verwijderen van stoeptegels, aanplanten van groen, plaatsen van speeltoestellen en schaduwdoeken, of zelfs door te helpen bij het verzorgen van koffie en lunch.
“Of je nu een paar uur of een hele dag kunt helpen, alle hulp is zeer welkom,” benadrukt Angela van Leeuwen, die samen met Rina van den Heuvel de vrijwilligerscoördinatie op zich heeft genomen. “Dit is een kans om samen iets moois neer te zetten waar Biest-Houtakker jarenlang plezier van heeft. Maar we zitten echt nog verlegen om flink wat vrijwilligers. Het zou enorm jammer zijn als het na al die moeite daarop stukloopt.”
Wil je meehelpen? Meld je aan bij Angela van Leeuwen of Rina van den Heuvel of vul het online formulier in en draag bij aan een groener en gezelliger Biest!