Biestse klok te enthousiast van start
De Biestse kerkklok is met het sluiten van de Biestse kerk ook stil komen te staan. Jammer vonden de leden van stichting Wel Gement. Niet alleen is het kerkgebouw één van de weinige beeldbepaldende gebouwen in het dorp, maar juist het moeten misssen van het geluid van de kerkklok was de belangrijkste aanleiding voor het project ‘De Toren Weer Horen’. Het doel was om de uurslag van de klok weer terug te krijgen. Echt nodig voor de tijd is dat niet, immers iedereen heeft tegenwoordig een smartphone op zak waar je, als je dat wilt, tot op de milliseconde de de exacte tijd kunt zien. Het is meer een stukje dorpsnostalgie of cultuurhistorie dat laat zien hoe het leven vroeger was. De kerkklok bepaalde toen in grotere mate het ritme van de dag: Wanneer je moest opstaan, naar de mis moest ofwanneer je van het land terug moest voor het middag of avondeten. Dat weer terugkrijgen was daarmee een belangrijker doel.
Crowsfunding
Om het project mogelijk te maken werd een stevige basis gelegd door bijdragen van Stichting Jacques de Leeuw, de Hilvarenbeekse van Spreeuwel stichting en een bijdrage van de afdeling Biest (‘de regenten’). Maar er was meer geld nodig en dus werd een crowdfundigsactie gestart. Binen een week leverde dat genoeg geld op om het project te kunnen starten. De Koninklijke Firma Eijsbouts uit Asten heeft het werk een ruime week geleden gerealiseerd. Sindsdien geven de wijzers weer correct te tijd aan. De uurslag was echter nog niet geactiveerd omdat dat gebeurde op de feestelijk ingebruikname.
De klok slaat… maar ook ’s nachts
Gisteren werd de uurslag van de klok weer in gebruik genomen in de aanwezigheid van leden van stichting Wel Gement, pandeigenaren Jeske en Lieke van Pelt en zo’n 20 donateurs. Onder het genot van een glaasje cava (toepasselijk omdat daar ‘ook een belletje’ in zit) werd geproost op het terugkerend geluid van de klok.
Helaas bleek gisteravond om 22.30 dat de uurslag nog steeds actief was. “Dat is wel jammer” zegt Lennart de Graaf van Stichting Wel Gement. “We hebben in het hele traject echt aandacht gehad voor eventuele overlast voor omwonenden. Zo hebben we meerdere tests gedaan om ook het volume van de slag te beperken en hebben we met de installateur, de firma Eijsbouts uit Asten, afgesproken dat de uurslag enkel actief zou zijn tussen 8 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds. Daar blijkt echter iets te zijn fout gegaan. We hebben daarom gelijk diezelfde avond laat nog een mail gestuurd met de vraag voor een snelle oplossing. Het bedrijf is natuurlijk echter pas maandag bereikbaar en dan weten we dus pas hoe eea opgelost kan worden. We hebben daarom besloten de uurslag aan het eind van de dag weer te deactiveren tot het probleem is opgelost. Het doel van onze projecten is dat mensen er enthousiast van worden en niet dat ze er, in dit geval letterlijk, van wakker liggen”.
Als alles volgens plan verloopt wordt het probleem a.s. maandag al verholpen. Stichting Wel Gement zal dan samen met een expert van de firma Eijsbouts videobellen om het probleem op te lossen.