Nieuwe Gildekoning Biest-Houtakker ?
Op zondag 4 september zullen de inwoners van Biest-Houtakker weer vroeg wakker gemaakt worden. Dan vindt namelijk het koningschieten van de gilde Onze Lieve Vrouwe Broederschap plaats. Die dag begint al vroeg met het wekken van alle gildeleden aan huis door de tamboers. Daarna begint een dag vol mooie tradities en een spannende schietwedstrijd. De vraag is of Mart van de Wiel koning blijft of men een nieuwe gildekoning krijgt in Biest-Houtakker. Mart van de Wiel,
Voorbeeld van een vogel in de schutsboom
Traditiegetrouw wekken de tamboers Johan Vriens en
Vervolgens wordt de stoet opgesteld en gaat men naar de kerk voor het bijwonen van de Heilige Mis.
Om 13:00 uur vertrekt de stoet met harmonie Concordia voorop naar het schietterrein in de Akkerstraat. De stoet gaat door het Vossenhol, de buurtschappen d’Ekker en de Beverakkers via de Biestsestraat naar het schietterrein in de Akkerstraat. De bovengenoemde schutters maken zich, samen met hun pijlenrapers, gereed voor de strijd. Vervolgens wordt het reglement voorgelezen en hangt de huidige koning het koningszilver aan de schutsboom. Dat is het teken dat het koningschap open staat. Er wordt met speciale pijlen met stompe punten van twee centimeter breed geschoten op een vogel die tijdens de koningsstrijd los in de schutsboom hangt. Allereerst schieten burgemeester Palmen en pastoor Barberien drie ereschoten op de vogel die tijdelijk vastgezet is op de schutsboom van twaalf meter hoog. Vervolgens lost de hoofdman een schot ten teken dat de strijd geopend is. De vogel wordt bevestigd door de koningen van de gastgilden, zodat onpartijdigheid gewaarborgd wordt. De schutter die de vogel in zijn geheel of het laatste stukje vogel van de schutsboom afschiet, kan zich na positief beraad van het bestuur koning noemen van de gilde.
De (nieuwe) koning legt allerlei rituelen af, waaronder de belofte, waarna het vaandel door hem betreden mag worden. Dat gebeurt onder het afspelen van het Wilhelmus. De vaandelgroet wordt gebracht en er wordt erewijn gedronken. Daarna trekt de stoet naar de Antoniusschool waar de koning wordt voorgesteld aan burgemeester Palmen en pastoor Barberien. Dan drinkt men erewijn, die namens en door de gemeente geschonken wordt. De gildezusters gaan daarna naar de (nieuwe) koningin. Hierna gaan allen naar het clubhuis De Gemeynt waar het feest en de felicitaties ter ere van de (nieuwe) koning kunnen beginnen.
De Gilde nodigt iedereen uit om de optocht te komen bekijken, de mis te bezoeken en natuurlijk op zondag-middag de strijd om de koningstitel te komen volgen op het terrein aan de Akkerstraat naast Jo van de Pas.
De Gilde in vol ornaat tijdens de optocht.